Laxfisket i Västerbotten

Det här inlägget är egentligen en tillbaka blick på 2015 då stora delar av sommaren spenderades i Västerbottens län. Från i början av Juni till långt in i Augusti hade vi olika fisketurer i sökandet efter stor Östersjölax

Laxfisket i Västerbotten

Laxbestånden har som bekant ökat och chanserna att kroka en blanklax har inte varit större än på många, många år. Att laxbestånden håller på att återhämta sig beror på flera faktorer men den allra största är begränsningarna i Östersjön på yrkesfiskare. EU har satt upp vad som är ok att ta upp ur Östersjön samt satt press på vattenkraften att den ska vara miljöanpassad. Bra tycker vi! Lägger man sedan till att det finns eldsjälar som jobbar frenetiskt med att fixa och återställa lekplatser och röja uppvandringshinder så har man helt plötsligt gett laxen en rimlig chans att återhämta sig som art.

Av ovanstående fakta och resonemang bestämde vi oss för att 2015 skulle bli året då vi fick lax i Västerbotten. Jacob började sökandet redan i slutet av Maj i Byske. Av vad jag har fått återberättat så var det en del aktivitet på laxen men lite för trångt för att Jacob skulle uppskatta fisket. Detta resulterade i att han bytte älv och drog ett par fina havsöringar istället.

På vägen hem stannade Jacob vid en älv där han tidigare år haft kontakt med lax. Efter bara ett par minuter så har han en blanklax i andra änden av fluglinan. Tyvärr så släpper denna lax efter ett par minuter och 100 – 150 meter lina längre ut. Jacob var ändå skapligt nöjd med resan men svor att ta revansch senare under sommaren.

I början av juni, närmare bestämt 5-9 Juni spenderar vi med att utforska Lögdeälven. redan första kastet med tvåhandspöet har jag en rejäl dragning. Efter det var fokuseringen total och vi glömde nästan bort att både äta och sova. Jag slocknade under en gran efter ett 20-25 timmars pass. Resan resulterade enbart i en besa och en tappad lax på ca 3kg. Vi lämnade Lögde ett par dagar för att fiska på annat håll och återhämta energin.

I slutet på Juni gör jag en roadtrip ensam. Den här gången började fisket trögt och ingen laxkontakt de första dygnen, varken på flugan eller i vakform. Dock så händer något dag tre. Det är nästan som att trycka på en lampknapp, det verkar finnas lax lite överallt nu. Jag lägger mina kast över erkänt heta platser. Det dröjer ända till kvällningen innan det utan förvarning suger tag i min fluglina. Fajten blir spännande och laxen tar flera luftsprång innan jag äntligen får den landad (med hjälp av trevliga fiskare). Uppskattades till 8-9kg innan hon åter fick simma vidare. Mission accomplished, så nöjd över en fisk var det länge sedan jag var.

Laxhona blank som släpps tillbaka

I augusti så spenderades ca en vecka i Västerbotten. Denna gång så kändes fisket mer avslappnat då jag redan fått min blanklax. Det blev ordentligt med sömn och äta denna tur (hör annars inte till vanligheterna). Dagarna gick snabbt och redan på andra dagen fick jag en grov laxhona på 106cm. Ett stenhårt hugg på en nacke och en tung fajt senare så var mitt Augusti en magisk månad.
Stor lax

Senare under veckan fick både jag och Jacob en varsin lax till, dessa på 6-7kg. Det var även ett gäng tappade fiskar och en del nafs i flugan under samma tid. På väg hemåt stannade vi till vid Ljungan för att nattfiska Havsöring. Hela natten smög vi runt på olika nackar och utlopp. Hörde ett par tunga klumpar bryta vatten ytan men det var alldeles för mörkt för att riktigt kunna lokalisera vart någonstans de befann sig. På morgonkvisten (04.00) så började även Ljungans laxar att röra på sig. Jag  byter då flugspö till en mer laxanpassad utrustning och redan i första utlägget suger det tag. Kampen blir hård på forsnacken och jag tror ett tag att jag förlorat fisken då den börjat gå ned för den tunga forsen. På något turligt vis går fisken ur den värsta strömmen och jag kan pumpa den närmare land där strömmen är mildare för att senare backa upp med laxen på lugnvattnet ovanför nacken. Walk the dog som det heter är oerhört effektivt och ett viktigt vapen i arsenalen för att lyckas landa lax. En blank och fin augustilax landas och fotas snabbt för att sedan återutsättas.ljunganlaxLaxhona undervattenJacobs lax

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *